I denne samlingen har vi samlet en del momenter vi synes man bør ta med seg dersom man vurderer samspill som gjennomføringsmodell. Artiklene tar utgangspunkt i de funn som fremgår av forskningsartiklene supplert med våre egne erfaringer fra praktisk advokatarbeid hvor samspill har vært tema.
Utvalget av momenter er ikke ment uttømmende, og utvalget kan utvides. Det er viktig å fremholde at det ikke finnes noen standard for hvordan samspill skal, eller bør, gjennomføres. Hvis man kan tillate seg en mild overdrivelse finnes det antagelig like mange varianter av samspill som det finnes byggherrer. Følgelig må samspill kunne sies å være i en utviklingsfase til tross for at man har brukt samspill i mer enn 20 år.
I et bygge- eller anleggsprosjekt vil det alltid være byggherren som treffer en beslutning om samspill skal benyttes. Derfor er nok artiklene skrevet med byggherrer som hovedadressat, men entreprenører som skal inn i samspill vil også kunne ha stor nytte av å lese dem. Det samme gjelder rådgivere. Vi har nemlig en del innspill som også har rådgivere og entreprenører som adressat.
Artiklene er delt i tre hoveddeler, men de bør leses i en sammenheng.
Den første inneholder momenter som bør vurderes før man i det hele tatt har tatt stilling til om samspill kan være en egnet modell. Dernest har vi to delartikler som tar for seg momenter partene bør vurdere å hensynta ved samspill i fase 1, og en artikkel som tar for seg momenter som bør vurderes hvis man viderefører samspillet til fase 2.
Siden samspill fremdeles er i en utviklingsfase, og fordi det er begrenset med tilgjengelig materiell som redegjør for hhv gode og dårlige erfaringer med samspill, er vi takknemlige for innspill og kommentarer.