1. Overordnet
Standardkontraktenes kapittel VI omhandler hhv byggevarenes eller produktenes egenskaper, og bestemmelsene i NS 8411 og NS 8412 er i det alt vesentlige like. Følgelig har vi skrevet om disse i to fellesartikler som finnes her.
I denne artikkelen behandles tre bestemmelser i NS 8412 kapittel VI “Produktenes egenskaper og selgers plikter” som ikke finnes i NS 8411, nemlig reglene i punkt 19, 20 og 23.
2. Oversikt over reglene
3. Avtalte krav
«Avtalte krav» behandles i NS 8412 punkt 19.1.
I 19.1, første ledd fastslås det selvsagte utgangspunkt, nemlig at produktet skal tilvirkes «i samsvar med avtalte krav». Dette henger sammen med punkt 18.1 «Avtalte krav» hvor det også slås fast at produktet «skal oppfylle de krav som følger av avtalen».
I punkt 19.1 annet ledd reguleres situasjonen hvor kjøper har «detaljbeskrevet» det ferdige produktet, mens tredje ledd regulerer situasjonen hvor kjøper kun har beskrevet de funksjonskrav som skal oppfylles.
Når kjøper har detaljbeskrevet det selger skal produsere vil kjøper ha risikoen for eventuelle feil ved produktet som kan tilbakeføres til detaljprosjektering. Dersom selger har tilvirket et produkt som samsvarer med detaljprosjekteringen foreligger det ingen mangel i kjøpsrettslig forstand. Da har kjøper fått det han bestilte, og må evt betale selger tilleggsvederlag for å få produktet endret slik at det blir riktig i forhold til kjøpers ønsker og behov.
Siden vi flere steder har sett at det er store likheter mellom tilvirkning og entrepriserett er det også naturlig å gjøre det her. Når kjøper detaljprosjekterer samsvarer risikofordelingen mellom kjøper og selger med risikofordelingen mellom byggherre og hovedentreprenør i utførelsesentrepriser.
Når situasjonen er at kjøper kun beskriver de funksjoner som skal oppfylles blir det selger som får oppgaven med å detaljprosjektere en løsning. Detaljprosjekteringen må lede frem til en oppfyllelse av funksjonskravene, og selger får normalt en handlefrihet når det gjelder hvordan funksjonskravene skal oppfylles. Hvor stor handlefrihet selger de facto får avhenger også av hvilke andre krav kjøper har stilt, og som normalt fremgår av kjøpers produksjonsgrunnlag, jfr NS 8412 punkt 19.2.
Dersom produktet ikke oppfyller kjøpers funksjonskrav når det er ferdig vil det foreligge en mangel som selger er ansvarlig for. Om feilen skyldes selgers detaljprosjektering eller utførelse vil i så fall ikke spille noen rolle for kjøper, og vurderingen er objektiv. Emten oppfylles funksjonskravene og da er kontrakten oppfylt, eller så oppfylles de ikke og da foreligger det en mangel. Det kreves ikke at selger har opptrådt uaktsomt på noen måte.
Sammenholdt med entrepriserettslige kontraktsformer er det naturlig å karakterisere denne varianten av et tilvirkningskjøp med totalentrepriser hvor totalentreprenør har risikoen for at byggherrens funksjonsbeskrivelse og -krav oppfylles.
Det er viktig å merke seg siste del av NS 8412 punkt 19.1, tredje ledd. Der fremgår det at selger er likevel ikke ansvarlig for feil dersom det viser seg at det er «feil angivelse av dimensjonerende krefter» og som selgers valg har basert seg på.
Vi kan ikke se det sies uttrykkelig, men forutsetningen må være at feilene finnes i det prosjektgrunnlaget som kjøper har overlevert selger.
Etter vårt syn må kjøper ha risikoen for alle feil som fremgår av hans produksjonsgrunnlag.
Videre følger det av NS 8412 punkt 19.1, siste ledd at kjøper har risikoen for feil som kan tilbakeføres til uriktige opplysninger gitt av offentlige myndigheter.
Dette samsvarer med den risikofordelingen vi finner i entrepriseretten, jfr NS 8407 punkt 23.2, annet ledd jfr 23.1, siste ledd.
4. Produksjonsgrunnlag
Reglene om produksjonsgrunnlag finnes i NS 8412 punkt 19.2.
Med produksjonsgrunnlag menes det samme som prosjektering i entrepriseretten, altså skisser, tegninger, beskrivelser osv.
Punkt 19.2, første ledd regulerer kjøpers handleplikt dersom selger har behov for «ytterligere underlagsmateriale fra kjøper».
I så fall må selger varsle kjøper om det han har behov for, og så må kjøper oversende materialet «så snart som mulig». Antagelig er dette leddet mest praktisk i de situasjoner hvor kjøper detaljprosjekterer, men ikke utelukkende. Fristen «så snart som mulig» er formodentlig avhengig av hva det er selger savner eller etterlyser, og hvor arbeidskrevende det blir å oppfylle.
Konsekvensen av at kjøper bruker tid på å fremskaffe det som etterspørres er at selger kan varsle krav om fristforlengelse, jfr bestemmelsene i NS 8412 punkt 11.4. Artikkelen om dette temaet finnes her.
I 19.2, annet ledd pålegges selger å oversende produksjonsgrunnlaget til kjøper for kontroll før tilvirkningen starter.
Kjøper skal i den forbindelse gis en «rimelig frist» for å kontrollere.
Hva slags kontroll og hvilke rettsvirkninger det skal ha dersom kjøper godkjenner tegninger som senere viser seg å inneholde feil, vil nok bero på graden av detaljprosjektering fra kjøpers side.
Vi kan ta utgangspunkt i punkt 19.2, fjerde ledd hvor det står at kjøpers kontroll ikke omfatter «selgers valg av løsninger for oppfyllelse av funksjonskrav».
Punkt 19.2, tredje ledd regulerer konsekvensene av at kjøpers kontroll ikke avdekker «feil som burde ha vært oppdaget ved en vanlig aktsom gjennomgang av materialet».
I slike tilfeller skal kjøper «bære en del av ekstrakostnadene ved at det ikke ble varslet».
Selv om det ikke fremkommer uttrykkelig, må dette gjelde i de tilfellene hvor selger har detaljprosjektert på grunnlag av kjøpers funksjonskrav.
Det følger nemlig at 19.1, annet ledd at kjøper har risikoen for sin egen detaljprosjektering.
Når selger har detaljprosjektert, kjøper har kontrollert og det likevel viser seg å være feil som kjøper burde ha oppdaget i sin kontroll, da er regelen at kjøper må bære en del av ekstrakostnadene ved å utbedre produktet.
Merk at vurderingen tar utgangspunkt i hva en «vanlig aktsom gjennomgang av materialet» ville ha gitt av svar.
Dette er en rettslig måte å formulere seg på.
Man spør ikke om hva den konkrete kjøper burde ha oppdaget, men hva en normalt forstandig aktør innen det angjeldende livsområdet burde ha oppdaget. Retten legger med andre ord til grunn en normativ betraktning.
5. Kontroll hos selger
Det følger av NS 8412 punkt 20 at kjøper har rett til å føre kontroll med selgers tilvirkning av produktet – hos selger eller kanskje mer presist; der hvor produktet tilvirkes.
Denne kontrollen fritar ikke «selger fra å levere produktene i avtalemessig stand», jfr NS 8412 punkt 20, tredje ledd.
Denne bestemmelsen har sin parallell i de entrepriserettslige standardkontraktene som fastslår at byggherren har en tilsvarende rett til å føre kontroll med entreprenørens arbeider, jfr NS 8405 punkt 14 og NS 8407 punkt 20.2. Og på samme måte som i NS 8412 punkt 20, tredje ledd kan ikke entreprenørene påberope seg byggherrens kontroll som fritaksgrunn for feil eller mangler.
Det påhviler kjøper en plikt om å varsle selger før kontroll gjennomføres for å sikre at «kontrollen kan gjennomføres på en forsvarlig måte», jfr NS 8412 punkt 20, annet ledd.
Avslutningsvis bemerkes at feil oppdaget under byggherrens kontroll skal som utgangspunkt av selger, og for hans regning og risiko, jfr NS 8412 punkt 20, siste ledd.